9


Tidligere historier kommer her.

For niogtres år siden

Taterslægten I Trabjerg

Farvefilm i Kino –

Petrus Christensen -

Kyndelmisse - Kjørmes med pandekager

Færch Plast for 41 år siden.

Spillemandsparret Elly og Børge smed.

Fra købmandshandel til Fælleshus

Handelshuset Fjeldsted

Gækkebrevet


22. maj

Castus dag: Er opkaldt efter Castus, en ung kristen fra Karthago, som sammen med sin ven Aemilius udsættes for tortur under kejser Decius' kristenforfølgelser. De lider martyrdøden omkring år 250.

 

Aemilius og Castus var martyrer fra Karthago. De blev sammen med St. Cyprianus tortureret på grund af deres kristne tro under Decius' forfølgelser og dræbt omkring 258.

 Helgenerne Castus og Emilius er æret som helgener og martyrer af den katolske kirke. De bliver rost af Sankt Cyprianus og Augustinus af Hippo. Da de blev fængslet, nægtede Castus og Emilius, at de var kristne under tortur og de blev frigivet. Da de blev anholdt for anden gang, nægtede de at afsværge kristendommen og blev brændt ihjel.

Deres festdag er den 22. maj.

Odin gav sit ene øje i bytte for, at drikke vand fra visdommens kilde, kaldet Mimers brønd. Han blev herefter alvidende.


Onsdag: Opkaldt efter den nordiske gud Odin, oldnordisk: odinsdagr. Odin herskede over sindet (visdom), kommunikation (med sine dyr, som fløj ud i verden) og kundskab. Derfor er onsdag specielt god til bl.a. spådom og magi, der har med kommunikation og viden at gøre.

Hans romerske modstykke er Merkur, budbringeren med de magiske sandaler og hjelmen, som lod ham flyve gennem luften med en enorm fart - som ellers kun tankerne kan.

Farverne, der er associeret med Merkur er stærke og klare, energigivende og bruges for at stimulere sindet i stedet for følelserne. Eksempler er gul eller orange.

På latin: dies Mercurii Feria IV, Feria quarto, fransk: Mercredi.

Dagens tema: Analytisk bearbejdelse :

'hvordan hænger det sammen, alt hvad jeg har erfaret?'; den intellektuelle syntese er udtrykt i onsdagens intellekt-symbol Odin, Merkur.

  

2008:Simon Mathew og sangen "All Night Long" overlever semifinalen i årets europæiske Melodi Grand Prix i Serbien og er klar til finalen i overmorgen. 

2004: Slagelses håndboldkvinder under ledelse af Anja Andersen vinder klub­tur­ne­ringen Champions League. Det er første gang, et dansk hold vinder den prestigefyldte turnering.

Spaniens kronprins Felipe bliver gift med den tidligere tv-journalist Letizia Ortiz. 

2003: FN's Sikkerhedsråd vedtager i enighed at ophæve sanktionerne mod Irak, som blev indført efter Golfkrigen i 1990.

Beethovens såkaldte arbejdsmanuskript til hans berømte niende symfoni bliver solgt på auktion i London for 22 mio. kroner. 

2002: Den amerikanske tryllekunstner David Blaine forlader i New York den 30 meter høje søjle, hvor har stået i 35 timer uden støtte. 

1998. 71,1 pct. af vælgerne i Nordirland siger ja til den indgåede fredsaftale. 

1995: Greenpeace-aktivister lænker sig fast til olieplatformen Brent Spar, for at forhindre Shell i at dumpe den i Nordsøen. 

1990: Microsoft frigiver version 3.0 af styresystemet Windows. 

1986: Jan Bonde Nielsen bliver frifundet for anklagen om groft mandatsvig for 146 mio. kr i forbin­delse med køb og salg af Burmeister & Wain. 

1977: Reggaesangeren Bob Marley giver koncert med sin gruppe The Wailers i Falkoner Centret i København 

1975: Rhodesia bliver udelukket fra deltagelse i de Olympiske Lege på grund af landets racepolitik. 

1972: Efter 24 år med britisk herredømme træder Ceylons nye forfatning i kraft, og ø-nationen er nu en republik under navnet Sri Lanka. 

1958: Rockstjernen Jerry Lee Lewis ankommer til London på sin første Englandsturné. Han har sin kun 14-årige kone Myra med, og det skaber stor forargelse i offentligheden. Turneen bliver begyndelsen på stjernens nedtur.


 

Skovhytten i Vestre Plantage runder de 70 år

En flittig læser af Dagbladet Holstebro har forespurgt, om der fortsat er liv i Skovhytten - også kaldt Badstuen og Træningshytten - som Atletikklubben Holstebro, jfr. avisomtalen skulle have ”stået ” fadder til i 1949.

Medlem af klubben i mere end 30 år, Frede Rosenberg, kan svare bekræftende – og tilføje ”liv som aldrig før”.

-Jo, vi trives som en underafdeling af Holstebro Atletikklub, og kalder vores klub Old Boys. Skovhytten var oprindeligt det halve af en såkaldt tysker-barak, som havde huset tyske flygtninge, der efter krigen var strandet her i landet. Hytten var opført i træ, og det blev skæbnesvangert. For medlemmerne lagde på et tidspunkt først i 50-erne træ til tørring tæt på opvarmnings ovnen med det resultat, at der opstod brand og hytten brændte ned. Medlemmerne fik bygget en ny hytte - som den fremstår i dag - bygget af cementblokke og på cirka 45 kvm. med plads til bruserum, sauna og stue/omklædningsrum. Op gennem tiderne er hytten holdt pænt ved lige af medlemmerne – men på det sanitære område kunne et sponsorat nu falde på et tørt sted

Aktiviteter i Skovhytten

Hyppigheden i brug af hytten har været svingende. Før min tid løb man et par gange om ugen, og det var om aftenen af hensyn til de mange, der skulle passe deres job. Blandt deltagerne var bl.a. et par selvstændige købmænd. Så er det man spørger sig selv: Hvordan i alverden havde de kræfter tilovers.

Den sociale side dyrkes flittigt i hytte-regi. Der er altid en munter tone ikke helt fri for lidt drilleri, når vi mødes. Runde fødselsdag markeres ved et hjemmebesøg hos fødselaren, og ellers markeres de fire årstider med en lille frokost i hytten. Livets mere alvorlige sider - f.eks. sygdom – drøftes naturligvis, mens medlemmerne er bevidste om at tage en dag ad gangen.

Da skovhytten blev taget i brug, blev der under talerne udtryk ønsket om, at kammeratskabets gode ånd må leve og vokse – samt at motionen i den herlige Vestre Plantage må fremme sundheden blandt deltagerne. Der kan næppe føres bevis for, om ønskerne er opfyldt – dog kan det dokumenteres, at gennemsnitsalderen ligger på ca. 80 år. Og for at undgå hængemaver, så bruges der fortsat ikke smør på brødet – i hytten.

 Skovhyttens runde alder fejret

På nær et medlem mødets alle Old Boyserne for kort tid siden til en lille sammenkomst på restaurant Sprød i Holstebro for at markere jubilæet. Der blev afsunget en sang specielt tilegnet skovhytten men også med et hip til deltagerne. En gang mere bør slås fast – at uden Skovhytten var Old Boys-afdelingen dårlig stillet.

 

                                                                                                                             Vejret er meget sjældent en hindring for at få rørt sig – snarere en udfordring   

Skovhytten står solidt med 70 år på bagen og danner basis for
Old Boys-medlemmernes ugentlige motionsture i Vestre Plantage
syd for JDR. Foto Frede Rosenberg
 


Griegsvej Holstebro den 6. april 2019


Musikforretningen Alfred Christensen - Der var engang!
 


Alfred Christensen solgte Harmonikaer, klaverer og meget andet,
med klavererne fulgte dette flotte cover


September 2006 var kongeparret på besøg i Holstebro.
Billedet  her viser kongeparret i karret passere Nygade.
og som det blev sagt, (det var ellers en regnfuld dag.)
"Når Dronningen stiger ud kommer solen frem"

 

Automobilkørsel i årene efter år 1900

I tidernes morgen, i bilens barndom blev sognerådet i Borbjerg bedt om en tilkendegivelse om automobilkørsel. Svaret ses herunder.

5. Et udkast til tillæg til Politivedtægt for Ringkøbing Amt angående kørsel med Motorvogn, Automobiler. Motorcykler og
lignende foreslaar: Sogneraadet anser den slags kørsel for være forbunden med stor fare for andre navnlig for kørende hest, og det forekommer os at vognhøjden indtil 3 alen er alt for stor da det rager højt op altid er været at til  skræmme Hestene derimod synes os Bredden kunne passere. – Natkørsel burde under alle tilfælde forbydes


Nørregade mellem år 1906 - 1919
 

Sætternisser og andre drillepinde.

Selv om vi netop har haft jul med nisser og den slags. Er her historien om en anden slags nisse nemlig Sætternissen som skal behandles godt. Han kan forudse storme af voldsom karakter. Man gør klogt i at lytte til hans råd. Sætternisser har eksisteret siden bogtrykkerkunstens indførelse. Hans store fornøjelse et at blande alfabetet i en store pærevælling.

Egentlig skulle han have haft familienavnet Perlegrus, da han ofter kaster grus i trykkeriet, men da hans far er sætternisse blev navnet stavet forkert. Ikke at forveksle med sætternissen som lever på de norske ssætterer om sommeren, hvor de leger med jenterne.
 

 Håndsætteren i gamle dages trykkerier kender ham til bevidstløshed hvor bogstaver var havner i et forkert fag i sættekassen.  Er håndsætteren ikke opmærksom på fejlen, bliver det forkerte bogstav til en trykfejl. "Sætternissen har været på spil". Hvis han også har været her i den lille historie, er det fordi han dukker op de mest uventede steder.

 

Bidrag til siden er særdeles velkomne, hvad enten det er tekst eller foto.
Som kan sendes til.