Tidligere historier kommer her.

75 året for befrielsen

1. års fødselsdag motorvej

Lægaard Mølle

Ulve 1683

Kongenshus Daugbjerg

Kro liv i gamle dage

Sælsomme væddemål

Sommermarked i Holstebro

Skovhytten

For niogtres år siden

Taterslægten I Trabjerg

Farvefilm i Kino –

Petrus Christensen -

Kyndelmisse - Kjørmes med pandekager

Færch Plast for 41 år siden.

Spillemandsparret Elly og Børge smed.

Fra købmandshandel til Fælleshus

Handelshuset Fjeldsted

Gækkebrevet


29. maj.

Maximinus eller Maximus dag: Maximus var Biskop i Trier, som nu er tysk område. Sagnet fortæller, at hans æsel under en rejse blev ædt af en bjørn, han lagde derpå sadlen på bjørnen, som villigt bar ham videre på rejsen.

Maximinus var biskop i Trier 330-352 og udmærkede sig især som modstander af den såkaldte arianske udlægning af kristendommen. Han døde efter et besøg i Konstantinopel efter et forsøg på at bilægge striden mellem den østlige og vestlige kirke.

Det var i Maximinus bispetid, at Athanasios blev forvist til Trier. Maximinus er derfor i klerketraditionen den ortodokse biskop, Athanasios ven og arianernes fjende.

Død ca. år 352.

FN's Internationale dag for fredsbevarende personel.

Sankt Maximin (født på Silly nær Poitiers; ” Poitiers 12 September 346) var den femte biskop af Trier, omhandlede liste af Stifts hjemmeside, at tage sin plads i 341/342. Maximin var modstander af arianisme, og blev støttet af retterne i Constantine II og Constans, som næret som en hædret gæst Athanasius to gange under sit eksil fra Alexandria, i 336-37, før han blev biskop, og igen i 343. I den arianske strid havde han begyndt i partiet af Paul i Konstantinopel; men han tog del synode af Sardica afholdt af pave Julius I (ca. 342), og da fire Arian biskopper kom derfor fra Antiochia til Trier med det formål at vinde kejser Constans til deres side, Maximinus nægtede at modtage dem og induceret kejseren til at afvise deres forslag.

Dyrkelse

Maximin blev begravet på kirkegården udenfor den nordlige port af Trier, hvor hans jordiske rester blev følgeskab af senere biskopper i multi-chambered krypten kirke dedikeret til John the Evangelist, senere genindviet som St. Maximin Abbey i Trier. Gregor af Tours vidner allerede til dyrkelsen af Maximin i Johannes Evangelist kirken og kulten, der tilbydes på hans grav. Kloster ” ødelagt af normanner i 882, og genopbygget, så helt ombygget i England, sekulariserede i 1802, bombet under anden verdenskrig, og da i høj grad nedrevet ” var en af de ældste i Vesteuropa.

 I iconology var Maximin identificerbare portrætteret som en biskop, med bog, model af en kirke, og låntagning fra legenden om Corbinian, en bjørn bærer Sankts omrejsende pack. Som en mæcen, var Maximin påberåbes som beskyttelse mod mened, tab på havet og destruktive regn. Hans cultus var stærkest i regionen omkring Trier og i Alsace.
2010: Tyskland vinder det europæiske Melodi Grand Prix i Oslo med sangen "Satellite", sunget af Lena Meyer-Landrut.  Chanée & N'evergreen  bliver nummer fire for Danmark med "In a Moment Like This". 

2007: 4.000 reddere fra Falck går i strejke efter strandede overenskomstforhandlinger.  

2006: Trængende bruger nummer 100.000 af de elektroniske gadetoiletter i Århus bliver fejret med en gavekurv. Den første af de avancerede nødtørfts­bokse blev opstillet i 2002, og der er i dag 17 af slagsen i byen. 

2005: De franske vælgere stemmer klart og tydeligt nej til EU's første traktat.

Sognepræst Thorkild Grosbøll er tilbage på prædikestolen i Taarbæk Kirke efter næsten et års pause efter udtalelse om sin manglende tro på en skabende og opretholdende Gud. 

2003: Brøndby vinder pokalfinalen i fodbold ved at besejre FC Midtjylland med 3-0.

Dronning Margrethe indvier den nye strækning af Københavns Metro mellem Nørreport og Frederiksberg. 

2002: Bornholmerne går til valg for at udpege 27 medlemmer til det nye regionsråd, som fra 2003 skal afløse øens amtsråd og fem kommunalbestyrelser. 

2001: Bornholmerne stemmer ja til sammenlægning af øens amt og fem kommuner. 

1998: Kina underskriver Kyoto-aftalen om global miljøbeskyttelse. 

1990: Det russiske parlament vælger Boris Jeltsin som Ruslands præsident. 

1986: Det europæiske flag med 12 stjerner på blå bund vejer første gang foran Berlaymont-bygningen i Bruxelles. 

1985:Ved en Europa Cup-finale mellem Juventus og Liverpool på Heysel Stadion i Belgien går de engelske tilskuere amok. 39 menneske dør, de fleste mast ihjel under panikken. 

1982: Det første pinsekarneval i København bliver afholdt. 

1969: En nøgen kvinde vandrer gennem Københavns Fondsbørs, bærende på et stort kors. Optrinet er en happening sat i scene af kunstneren Bjørn Nørgaard 

1953: Mount Everest, Verdens højeste bjerg, bliver første gang besteget. 

1942: Den amerikanske sanger og skuespiller Bing Crosby indsynger "White Christmas". Det bliver den mest sælgende plade nogensinde med over 30 mio. eksemplarer. Med alle kopi­versioner er sangen solgt i 70 mio. eksemplarer. 


Hvem kan og vil bruge et nyrenoveret Møllehus?


  
Møllehuset i 2019

 

Nuværende deling Nederste tegning. Øverst som man forestiller sig, den indvendige modernisering.


Hvem kan og vil bruge et nyrenoveret Møllehus?


Der er flere forslag til indretning af Møllehuset, men et af forslagene indeholder et anrette køkken hvor der kan laves kaffe med videre til publikum. Toiletter også til handicappede og et depotrum. Som mødelokale til foredrag vil der være plads til ca. 80 personer.
Der er flere muligheder i det ny renoverede Møllehus. Der er mulighed for små intim koncerter af forskellig art, Fortæller aftener med lokalhistorisk indhold. Kulturelle foredrag, med den rigtige indretning kan huset bruges til møder af forskellig art.

Mange små foreninger leder med lys og lygte efter steder hvor deres bestyrelses møder kan afholdes uden det koster en formue, hertil vil mange sige. ”Frivillighuset og Kulturhuset” i Nygade kan det ikke bruges – jo men her er der ikke adgang for politisk orienterede foreninger.

Møllen og Møllehuset kan blive en del af et grønt bælte fra Nørreport og til Viborgvej gennem Sygehusområdet. Med små oaser hvor der er borde og bænke til afslapning for byens borgere og besøgende. Møllehuset vil her kunne servere is, kaffe og kager eller hvad man nu kunne finde på.

El lille travetur med Lystanlæggets parkeringsplads som udgangspunkt gennem Østergade til Store Torv og op igennem Nørregade, som nogen har udnævnt til ”Danmarks smukkeste gågade” Forbi City ´bindingsværkshuset bygget af "Smør Marie" og Det gamle Rådhus med skulpturen "Maren po æ voun" som bliver puttet under jorden hver. stående på pladsen foran og  til Nørreport og ned igennem ”Martiny Park” ( tidligere overlæge) forbi Møllesøen og Møllehuset til parkeringspladsen.
 
Picnic kurven kunne jo også pakkes og fortæres en solskins dag i anlægget på det nye terrasse som er foran møllehjulet imens der lyttes til fuglenes kvidren og vandet der plasker lystigt  fra møllehjulet.

Det vil være flot hvis dette vil stå færdigt sammen med det nye anlæg som skal stå færdig i 2023. Hvor Holstebro Lystanlæg har 200 års jubilæum.


Møllehuset 7. februar 2020.


Medio november 2001.Møllesten i Maj


Parti fra lystanlægget i maj


Møllesøen i august 2019


Anlægget med efterårsfarver

 

Bidrag til siden er særdeles velkomne, hvad enten det er tekst eller foto.
Som kan sendes til. thorkild@fleng.net