Kyndelmisse - Kjørmes med pandekager

I tidernes løb har der været mange forskellige skikke, nogle egns bestemte, og mange er gået i glemmebogen. Her er en af dem.
Pandekager til Kyndelmisse.


40 dage efter Jesu fødsel falder den anden februar Kyndelmisse. Jomfru Maria kunne så 40 dage efter fødslen betragtes som ren igen og komme tilbage til menigheden, hvilket blev en mærkedag som fejredes i den katolske kirke med en lysmesse ”Kermesse” eller kjørmes som var det danske navn herfor. Skikken forsatte efter reformationen, kyndelmisse var indtil 1770 som en officiel helligdag i Danmark.


Dagen var en vigtig markering på kalenderen for datidens bønder i 1700tallet for eksempel skulle halvdelen af foderet til dyrene være tilbage. Ude i landsbyerne blev der holdt ”Kjørmesgilder” med gode og tykke pandekager med flæsk og andet saltkød.

 

Opskriften på disse pandekage kunne for eksempel være:
20 g gær rørt ud i 6 dl lunken mælk. 500 g bygmel,  2 piskede æg, 1 spsk. puddersukker og ½ tsk. stødt kanel i dejen.
Røres godt og stilles til hævning et lunt sted i 2 timer. Bag pandekagerne på en varm pande i svinefedt. De skal være sprøde. Server med sirup til – eller med æbleflæsk.

Fynsk æbleflæsk:
Pil 3 løg og skær dem i kvarte. Skær ca. 400 g saltet, røget flæsk i mindre stykker, og rist dem på panden sammen med løgene. Skær 6 æbler i mindre stykker, og lad dem simre under låg samm
en med flæsk og løg, til de er møre. Kom timian og lidt sukker i retten.

 
Bidrag til siden er særdeles velkomne, hvad enten det er tekst eller foto.
Som kan sendes til.
T@fleng.net